Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Fra fjendskab til venskab – det tyske mindretal i Danmark

24. januar 2023 19:00

Ved den demokratiske folkeafstemning i 1920 blev den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland fastlagt. Men det betød, at der opstod et mindretal på begge sider af grænsen, det danske i Sydslesvig og det tyske i Sønderjylland/Nordschleswig. Som to ledende skikkelser inden for henholdsvis Sydslesvigsk Forening og Bund Deutscher Nordschleswiger udtrykte det i forbindelse med 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark: ”Det er ikke os, der har flyttet os. Det har grænsen”. Foreningen Norden i Danmark har en af sine største afdelinger i Sydslesvig, så dem har vi godt kendskab til, men det kan desværre ikke siges om det tyske mindretals forhold i Sønderjylland. Det kan Hinrich Jürgensen, formand for Bund Deutscher Nordschleswiger og økologisk landmand i Gårdeby uden for Tinglev, heldigvis råde bod på.
Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie, hvor familien blev splittet i dansk og tysk efter folkeafstemningen, fortæller Hinrich Jürgensen 100 års sønderjysk historie. Fortællingen begynder ved opstarten af det tyske mindretal, over 2. Verdenskrig og konsekvensen for det tyske mindretal, til forsoningen med en loyalitetserklæring og gennem Bonn-København-erklæringerne. Fra et “mod hinanden”, over et “med hinanden og til et “for hinanden”.
Hinrich Jürgensen er en blændende, humoristisk fortæller, der godt nok lover et foredrag på rigsdansk, men som efter få minutter slår over i klingende sønderjysk, og det falder helt i tråd med, at i dag kalder det tyske mindretal allerhelst sig selv for sønderjyder – ”stem sønderjysk!” lød sloganet for partiet Slesvigsk Parti, der traditionelt har repræsenteret det tyske mindretal, ved sidste kommunalvalg.

Entre inkl. kaffe/te med brød 60 kr. for medlemmer og 70 kr. for ikkemedlemmer – MobilePay eller kontant

Detaljer

Dato:
24. januar 2023
Tidspunkt:
19:00

Sted

Herning Friskole
H.C. Ørsteds Vej 68
Herning, 7400
+ Google Maps